¿Quantes dades gasta una videotrucada?

separator

¿Quantes dades gasta una videotrucada?

separator

Quants dades gasta una trucada de vídeo?

Ja sigui per obligació laboral o per la necessitat de veure la cara d’un ésser estimat en aquests durs mesos de 2020, les videotrucades s’han convertit en el mitjà de comunicació estrella.

L’inconvenient que tenen es que el video ocupa molt més que el text o les fotos. En la majoria dels casos intentem dur a terme les trucades de vídeo des de casa o des del lloc de treball, perquè en on hi ha WiFi aquestes comunicacions surten gratis.

Però precisament perquè s’han tornat tan comuns, és possible que haguem de dur a terme alguna trucada des del carrer, o en un lloc on no hi ha WiFi i hem de fer servir Internet mòbil. Molta gent encara no té tarifa plana de dades al mòbil, i aquí és on és important quantes dades gasta una videotrucada.

5 aplicacions per fer videotrucades en grup gratis (des del mòbil o PC)

Si et trobes lluny dels teus amics, familiars o companys de treball, això no és excusa per no mantenir la comunicació amb ells. Aquí tens cinc aplicacions que et permeten fer videollamadas en grup per seguir parlant amb aquestes persones.

Coneixent el consum de dades per minut podem calcular quant de temps podem parlar per 3G / 4G / 5G abans que la quota de dades mensuals que tenim contractada s’esgoti.

Aquesta informació també és útil per saber quina plataforma de videotrucades consumeix menys dades. Amb WiFi podem usar la nostra preferida, però quan utilitzem la connexió de el mòbil, convé recórrer a el servei que menys dades consumeix.

El consum de dades de les videotrucades

 • Algunas coses a tenir en compte
 • WhatsApp
 • Telegram
 • Zoom
 • Gooogle Duo
 • Microsoft Teams
 • Facebook Messenger
 • Skype
 • FaceTime
 • Instagram
 • Interpretant les dades

Algunas coses a tindre en compte

A l’hora de valorar que una trucada de vídeo consumeixi més o menys dades, cal tenir en compte algunes consideracions importants. La quantitat de dades que consumeix una trucada de vídeo depèn de molts factors. No és una dada fixa. Pots fer 10 videotrucades a la mateixa persona i parlar el mateix, i en cadascuna el consum de dades serà diferent.

Saturació de la red

En una trucada de vídeo intervenen diferents xarxes: la xarxa de la teva operadora de telefonia, la xarxa de el servei de trucada de vídeo, i la teva pròpia connexió WiFi si l’estàs fent servir, que pot estar compartint ample de banda amb altres dispositius.

AVM Fritz! Box 7590

AVM Fritz! Box 7530 ofereix una gran millora en la connectivitat de la llar gràcies al seu sistema de doble banda i a la potència del seu sistema operatiu. Permet habilitar serveis de xarxa com VPN, NAS, etc. També compta amb suport per DECT.

En un moment donat, fins i tot enmig de la trucada, una d’aquestes xarxes pot saturar perquè hi ha molts usuaris, de manera que l’ample de banda disminueix i la qualitat de la videotrucada cau. És una cosa que no podem controlar ni anticipar.

Resolució de la càmara

La mida de el vídeo depèn de les càmeres que es facin servir. Si tots els interlocutors tenen càmeres frontals a 480p, el vídeo ocuparà menys que si les càmeres graven a 1080p.

Algoritme de compresió

Els serveis de trucades de vídeo fan servir diferents algoritmes de compressió per reduir la mida del vídeo. Gairebé sempre és variable, i depèn de molts aspectes: l’esmentada saturació, que es doni prioritat a usuaris de pagament o usuaris de certs països, a usuaris de certes xarxes (4G vs WiFI), etc.

Aquesta camisa pijama et permet ser professional en les videotrucades sense perdre la comoditat.

Si treballes des de casa, de vegades no és fàcil conciliar la comoditat amb la professionalitat. La roba de treball no és còmoda per estar a casa, però no pots presentar-te en una trucada de vídeo professional en pijama … o potser sí?

Per això certs serveis poden funcionar ràpid amb uns usuaris, i lents amb altres, o canviar en funció de la videotrucada.

Canvis de codec

El vídeo es codifica (esdevé dades) usant cert còdec, que va millorant amb el temps. O pot ser que la plataforma el canviï sovint. Per això el consum d’una trucada de vídeo pot canviar cada poc temps, segons el còdec que es faci servir.

Velocitat de conexió de cada interlocutor

En una trucada de vídeo, la qualitat de la mateixa sol dependre de la pitjor connexió. Si en una conversa quatre usuaris fan servir WiFi a 600 Mbps i un usuari té ADSL a 20 Mbps, la qualitat de la connexió baixarà perquè aquest usuari no ho vegi entretallat.

Getty Images

O pot ser que un dels que estigui usant WiFi a 600 Mbps té una altra connexió d’un familiar que està pujant arxius sense adonar-se’n, ocupant tot l’ample de banda.

Trucades en grup

Les dades que anem a veure es refereixen a trucades amb dos o tres usuaris. Amb trucades en grup, els serveis solen assignar una mica més d’ample de banda.

Per tant, si truques en grup tingues en compte que hauràs d’afegir entre un 20 i un 50% més de dades als aquí reflectats.

Lo important es l’audi

De vegades el bitrate està associat a la qualitat del audi. Es a dir quantes menys dades consumeix, pitjor s’escolta. Potser no import que el vídeo es vegi una mica borrós, però si àudio s’entretalla o està molt comprimit no entendrem el que diu el nostre interlocutor i la videotrucada no haurà servit de gaire. Encara que consumeixin una mica més, busca serveis on l’audi no estigui molt comprimit i s’entengui bé.

iPhone SE (2020)

El nou mòbil compacte d’Apple compta amb A13 com a processador i NFC per a pagaments mòbils, entre altres característiques punteres, encara que el seu preu és bastant més baix que el d’altres iPhone.

Les proves

El que intentem dir amb tot aixó, es que fer un parell de trucades de vídeo de prova i mesurar el que consumeix no serveix de gaire, perquè depèn de molts factors, i pot ser que agafem un mal o un bon escenari, que no es correspon amb els valors normals de el servei.

Mesurar el que consumeix una trucada de vídeo és senzill. El mòbil registra el consum de cada app. Només cal consultar el consum total abans i després de la trucada de vídeo, i fer la resta.

Portàtil Huawei: guia de compra per triar el millor model el 2020

Si t’has plantejat comprar un portàtil Huawei, és una bona elecció. Estan entre els millors de l’mercat. T’expliquem tot el que necessites saber en aquesta guia de compra de portàtils Huawei.

Consulteu la Guia de compra

Tot i que hem fet proves pel nostre compte (dues trucades de 5 minuts a diferents persones a cada servei) i les hem ficat en la mitjana, hem intentant buscar dades contrastades per a cada servei, amb proves de molts usuaris, per intentar conseguir el consum més precís i neutral possible.

Hem inclós les dades de consum de videotrucades proporcionats per les operadores LowiMásMóvil, i el servei de medició Test de Velocidad

Incluim el consum per un minuto i una hora de trucada, i vam comprovar els minuts que podem consumir amb una cuota de 1 GB al mes, que és la quota més bàsica que hi ha als mòbils. Consulta a la teva contracte com és la quota que tens assignada. Sol variar entre 1 i 50 GB mensuals. Si tens tarifa plana llavors el consum no ha de preocupar-te.

Per calcular el consum, assumim que 1 GB = 1024 MB.

Quantes dades gasta una videotrucada de WhatsApp

WhatsApp es, amb diferència, la app de videotrucades més utilitzada. Encara que només sigui per comoditat i immediatesa, ja que tothom la té instal·lada.

Accepta fins a 8 persones simultànies, pero no es la app més adequada per trucades en grup. A partir de 4 o 5 participants apareixen els talls i baixa la qualitat del so. La conexió està xifrada extrem a extrem, és a dir, encriptada perquè ningú pugui espiar-la.

Aquest és el consum que hem mesurat:

DADES PER MINUT DADES PER HORA MINUTS AMB 1 GB DE DADES USUARIS SIMULTANIS XIFRAT EXTREM A EXTREM
7,1 MB 428,4 MB 144 minutos 8

Podem considerar-lo un consum mitjà/ baix. Uns 7 MB per minut, així que no arriba a 0,5 GB l’hora. Amb una tarifa de dades d’1 GB mensual podràs fer dues hores i 24 minuts de trucades, si només ho usessis per WhatsApp. Però tingues en compte que les dades es fan servir per a tot quan no tens WiFi: missatges de text, visites a pàgines webs, xarxes socials, etc.

Quantes dades gasta una videotrucada de Telegram

Telegram va estrenar fa tot just uns dies les trucades amb vídeo. Encara estan en fase de proves així que el bitrate també pot canviar sovint, fins que s’estabilitzin..

De moment només es poden establir trucades de vídeo entre dos usuaris. És a dir, no hi ha trucades en grup. Es decir, no hay llamadas en grupo. També encripta la conversió.

Aquestes són les dades:

DADES PER MINUT DADES PER HORA MINUTS AMB 1 GB DE DADES USUARIS SIMULTANIS XIFRAT EXTREM A EXTREM
7,2 MB 432 MB 142 minutos 2

Com veiem, el consum és pràcticament idèntic a WhatsApp. En aquest sentit, et dóna igual fer servir una o una altra.

Però com hem comentat, Telegram encara està en fase de proves i aquests mesuraments poden canviar d’un dia per l’altre.

Quantes dades gasta una videotrucada de Zoom

Zoom ha sigut una de les grans beneficiades pels esdeveniments dels últims mesos. Una aplicació especialitzada en videotrucades professionals, que tot i així no ha esquivat la polèmica, amb alguns problemes de seguretat i la negativa a xifrar totes les connexions.

De moment només encripta les de pagament, i les que d’aquells usuaris que verifiquin la seva identitat.

Zoom permet fins a 1.000 usuaris simultanis, i 10.000 visitants a una videoconferència. Però les opcions més avançades són de pagament.

A l’estar basada en els ordinadors (encara que hi ha versió de mòbil), permet coses com triar la resolució de el vídeo. Per això vam incloure mesuraments amb vídeo a 480p, 720p i 1080p, que són els més utilitzats.

RESOLUCIÓ DADES PER MINUT DADES PER HORA MINUTS AMB 1 GB DE DADES USUARIS SIMULTANIS XIFRAT EXTREM A EXTREM
480p  8,8 MB 528 MB 116 minuts 1.000 Parcial (només si ha verificat la identitat dels usuaris)
720p 18 MB 1.080 MB 56,8 minuts 1.000 Parcial
1080p 25 MB 1.500 MB 41 minuts 1.000 Parcial

Com veiem consumeix més que la mitjana, a l’estar enfocat a les empreses, que poden permetre tarifes de dades més cares, i necessiten que les comunicacions siguin fluides i estables.

Quantes dades gasta una videotrucada de Google Duo

L’app de trucada de Google Duo substitueix a Google Hangouts, i encara podria mutar de nou, perquè la companyia de Mountain View planeja fusionar-la amb Google Meet.

Permet fins a 32 participants simultanis.

Les dades que hem capturat amb aquesta app són sorprenentment alts:

DADES PER MINUT DADES PER HORA MINUTS AMB 1 GB DE DADES USUARIS SIMULTANIS XIFRAT EXTREM A EXTREM
47 MB 2.820 MB 22 minutos 32

Como veiem consumeix ni més ni menys que 47 MB per minut, la més alta de totes. Però hi ha una explicació. Ja en la portada de la seva web, Google assegura que és la app de videotrucades que més qualitat d’imatge ofereix. I així és, però ara sabem per què.

Fes-la servir si vols veure i sentir amb la major claredat possible als teus éssers estimats, o a nivell professional. Però evita-quan et connectis per Internet mòbil. Consumeix una tarifa mensual d’1 GB a 22 minuts…

Quantes dades gasta una videotrucada de Microsoft Teams

Microsoft ha arribat una mica tard a la cita amb les videoconferències, però ha intentant guanyar terreny a Zoom oferint gratuitament les seves funcions de pagament durant sis mesos.

Microsoft Teams està enfocada a les empreses, les videoconferències i les classes virtuals. Permet fins a 250 usuaris simultanis, i 49 en pantalla al mateix temps.

Oferim les dades a diverses resolucions:

RESOLUCIÓ DADES PER MINUT DADES PER HORA MINUTS AMB 1 GB DE DADES USUARIS SIMULTANIS XIFRAT EXTREM A EXTREM
360p  3,6 MB 220 MB 284 minutos 1.000
720p 8,8 MB 528 MB 116 minutos 1.000
1080p 11.1 MB 668 MB 92 minutos 1.000

Com correspon a una applicación enfocada a el mercat professional, consumeix una ample de banda una mica més alt que la mitjana.

Quantes dades gasta una videotrucada de Facebook Messenger

Facebook

La popular app de missatgeria de Facebook va afegir les trucades de vídeo fa temps. Acaba d’estrenar la creació de sales per reunir a la gent abans o després de les trucades. Permet 50 usuaris simultanis.

DADES PER MINUT DADES PER HORA MINUTS AMB 1 GB DE DADES USUARIS SIMULTANIS XIFRAT EXTREM A EXTREM
6,7 MB 402 MB 153 minutos 50

Ofereix un consum de dades lleugerament per sota de la mitjana.

Quantes dades gasta una videotrucada de Skype

Deposit Photos

Skype de Microsoft és una de les apps de videotrucades més veteranes, una autèntica pionera. Però no ha sabut liderar el sector aquests mesos, potser per la seva excessiva monetització. Tot i així segueix sent una de les apps més sòlides i fiables.

A l’usar-se en un ordinador, es poden triar diferents resolucions de vídeo:

RESOLUCIÓ DADES PER MINUT DADES PER HORA MINUTS AMB 1 GB DE DADES USUARIS SIMULTANIS XIFRAT EXTREM A EXTREM
480p  4,1 MB 246 MB 240 minuts 50
720p 7,9 MB 474 MB 129,6 minuts 50
1080p 18,3 MB 1.098 MB 56 minuts 50

Com és una aplicació enfocada als PCs, que sempre solen connectar-se per WiFi, consumeixen més ample de banda que la mitjana, especialment a 1080p.

Quantes dades gasta una videotrucada de FaceTime

FaceTime és l’app de videotrucades d’Apple, així que només està disponible per a iOS i Mac OS. Permet fins a 32 usuaris simultanis.

Como veurem és la que menys dades consumeix, però també cal dir que la qualitat de vídeo és una de les més baixes, a causa de la resolució de les pantalles dels iPhone, més baixa que la mitjana.

DADES PER MINUT DADES PER HORA MINUTS AMB 1 GB DE DADES USUARIS SIMULTANIS XIFRAT EXTREM A EXTREM
3,3 MB 198 MB 310 minuts 32

Quantes dades gasta una videotrucada de Instagram

Facebook

Un dels majors atractius d’Instagram per als seus usuaris, és la seva força visual. Tot està enfocat a sortir perfectament a les fotos i als vídeos. Y eso se refleja en el consum de les videotrucades, un dels més alts de la comparativa.

Un dels majors atractius d’Instagram per als seus usuaris, és la seva força visual. Tot està enfocat a sortir perfectament a les fotos i als vídeos. Y eso se refleja en el consumo de las videollamadas, uno de los más altos de la comparativa.

Instagram no és una app que hauria elegit quan es volen estalviar dades, però sí es servirà si es vol que el vídeo tingui una bona qualitat d’imatge i son.

DADES PER MINUT DADES PER HORA MINUTS AMB 1 GB DE DADES USUARIS SIMULTANIS XIFRAT EXTREM A EXTREM
19,8 MB 1.188 MB 52 minutos 8

Interpretant les dades

El consum recopilat en aquestes taules ens permet obtenir algunes conclusions interessants.

Podem distingir tres grups diferenciats. Per un costat, els serveis que només quieren oferir videollamades sense alardes. Son serveis molt populars i saturats, que necessiten ahorrar una banda de banda.

Després estan aquells que donen prioritat a la qualitat de vídeo, sense importar el consum.

Per últim tenim les apps professionals, enfocades a les empreses, que consumeixen una mica més perquè volen donar un bon servei als seus clients professionals.

En quins components t’has de fixar a l’comprar un portàtil per treballar

Cercar un portàtil per treballar no és tasca senzilla. A més del disc dur o el processador cal fixar-se en altres tants components de vital importància. T’expliquem què has de tenir en compte.

En el grup de les més ahorradoras la gran ganadora es FaceTime de Apple, amb prou feines 3 MB de dades per minut. És gairebé la meitat que la mitjana, així que és el servei ideal si tens un dispositiu d’Apple i no vols consumir dades. Però també la qualitat d’imatge és més baixa, tingues-ho en compte segons el tipus de trucada que vulguis fer.

A continuació tenim WhatsApp, Telegram, i Facebook Messenger, que freguen els 7 MB por minut. Sembla com si s’haguessin posat d’acord per consumir gairebé el mateix …

Segueixen a la llista les apps enfocades a les empreses, com Teams, Skype o Zoom, que a resolucions superiors a 720p pugen per sobre dels 10 MB por minut. Volen que els seus usuaris professionals no pateixin de talls o imatge borrosa.

Finalment, un parell d’apps que es surten de les taules: Instagram (19,8 MB) i Google Duo (47 MB). Es nota clarament que no volen entrar en la guerra, i prioritzen la qualitat d’imatge. Usa-sol si estàs connectat per WIF o tens tarifa plana.

Font: Computer hoy 2020