Mapes de calor, realitat o ficció?

separator

Sens dubte, una de les funcionalitats més “cool” quan parlem sobre analítiques de presència en comerç al detall, centres comercials i qualsevol negoci on vulguem saber, una mica més, sobre els costums i hàbits dels nostres clients quan ens visiten, són els mapes de calor o heatmaps.

En realitat, hi ha moltíssimes aplicacions d’analítiques en el mercat que ofereixen aquesta funcionalitat. Algunes amb més o menys detall, però al cap i a la fi, per ajudar-nos a corroborar, el que, habitualment, prèviament ja sabíem si coneixem el nostre negoci: on s’acumulen els visitants, quines zones són les més visitades, per franges horàries, per dies de la setmana, per temporades, etc.

Cal aclarir que estem parlant de mapes de calor generats per dades capturades per tecnologia Wi-Fi. Basant-nos en la lectura per part dels APs dels senyals d’aquells clients que porten a sobre seu mòbil i amb la seva Wi-Fi activada, fet que permet seguir-los i fer-ne un monitoratge. Recordeu que l’exactitud de la localització per Wi-Fi no és un GPS. És un radi d’aproximadament 4-6 metres quadrats, sempre que tinguem una lectura de 3 o més APs alhora del mateix dispositiu, que estigui connectat a la xarxa per donar-nos una millor dada de posicionament i que, a més, en aquest moment les interferències d’ona i senyals coincidents (soroll), no siguin molt elevades.

És un tipus de localització anònima mentre no es connectin a la xarxa proporcionant dades de contacte que, posteriorment, s’associen al seu MAC de dispositiu i d’aquesta manera posem nom i cognoms al visitant anònim. Aquesta opció ens permet obtenir aquesta funcionalitat tan demandada en qualsevol negoci de cara al públic: missatge automàtic al responsable d'”Antonio acaba de tornar a la botiga” o missatge al client “Gràcies Antonio per tornar per segona vegada aquesta setmana” o missatge promocional “Antonio, per ser un client fidel dels últims 3 mesos, presenta aquest val per gaudir de la promoció”.

Aquí és on realment aprofitem el potencial d’unes analítiques de presència i mapes de calor: explotant les dades que ens dóna el sistema. I per aquesta raó, el departament de màrqueting ha de poder dedicar el temps necessari per analitzar les dades obtingudes, generar informes de resultats i, a partir d’això, prendre o canviar decisions estratègiques en funció de l’anàlisi de dades massives obtingudes en aquest període de temps.

Font: Density Networks
Autor: Eloy Fructuoso
Data: 12/7/2018
Imatges: Proximus