Què és el 5G i quins són els seus principals avantatges

separator

El 5G és un acrònim per a la xarxa mòbil de cinquena generació. És la nova generació de les tecnologies estàndards de la comunicació sense fils.

Els nostres dispositius mòbils la fan servir per connectar-nos. Aquesta cinquena generació, és l’evolució de la xarxa 4G / LTE.

Les seves principals característiques de millora es basen en:

  • Major velocitat (entre 10 i 100 vegades millor que la tecnologia actual)
  • Menor latència (de 30-60ms actuals a 1-5ms en 5G)
  • Menor consum energètic = major autonomia de bateria (reducció de gariabé un 90%)
  • Major quantitat de dispositius conectats (fins a 100 dispositius per cel·la en metre quadrat)

Principalment pensat per a les grans urbs, on, per la seva massificació, el coll de Botello de la xarxa mòbil és important i de vegades, fa que l’experiència de l’usuari sigui realment negativa.

Cada vegada més dispositius connectats, cal una major capacitat i permetre que encara més es puguin connectar per, per exemple, suportar un ecosistema de cotxes intel·ligents sempre connectats o el cada vegada més desenvolupat Internet de les Coses.

Disponibilitat 5G

Les grans companyies de el sector fa temps que creant xarxes de prova i prototips capaços de suportar xarxes 5G. La companyia sueca Ericsson va aconseguir arribar al passat any velocitats de 5 Gbps reals utilitzant l’estàndard previ a la definició de l’protocol 5G. Huawei i NTT Docomo han assolit velocitats pic de 3.6 Gbps, molt per sobre del que s’aconsegueix amb 4G i 36 vegades més gran que les connexions de 100 MBps que s’ofereixen per fibra òptica. Una altra de les grans, Samsung, ha provat amb èxit tecnologies 5G amb velocitats d’1 Gbpss.

Project Skybender és el nom d’una de les noves aventures tecnològiques de Google, amb la qual el gegant de Mountain View pretén oferir connexions a Internet 5G utilitzant drones que s’alimenten d’energia solar, fabricats per la firma Titan Aerospace. Per la seva banda, Intel va anunciar el primer mòdem 5G global de la indústria. Un xip que permetrà a les empreses de tot el món desenvolupar i implementar solucions 5G de manera precoç, accelerant el desenvolupament de dispositius amb capacitat 5G.